Hout van Bomen gereedschap

Wij hebben alle gereedschappen die je nodig hebt om lepels te snijden te koop: bijlen, dissels, messen, lepelmessen en gutsen, maar ook slijpmateriaal, priemen en speciale potloden.

Wij hebben alle gereedschappen die je nodig hebt om lepels te snijden te koop: bijlen, dissels, messen, lepelmessen en gutsen, maar ook slijpmateriaal, priemen en speciale potloden.
Hieronder staat een bescheiden collectie als voorbeeld voor iedereen die wil beginnen met lepels snijden of (later) met schalen hakken. Je vindt hier informatie over het gereedschap waarmee we werken.
Gereedschappen zijn bij ons te koop in de webshop.

Basis gereedschapsset

Je hebt voor lepels, mokjes, en ander klein spul zoals wandhaakjes maar weinig gereedschap nodig (dat is helemaal de bedoeling..). Een recht mes, een krom mes, een bijl (liefst een houtsnijbijl) en een klapzaagje- Daarmee kun je aan de slag.

Een houtsnijbijl is een bijl met een gewicht zo ongeveer tussen 600 en 900 gram en een vlakke vouw (snede). Een goedkope bijl kan je verbeteren door deze te (laten) slijpen: in 25º met vlakke vouw. Je kan daarmee preciezer werken, dan met een ronde, convex geslepen vouw voor de bosbouw.

Wij verkopen handgesmede bijlen van Karlsson en industrieel in Sheffield gemaakte bijlen van Robin Wood.

Het rechte mes is een Morakniv 105, een mes meteen supergoede prijs/kwaliteit verhouding, en een ideale vorm: het is net lang genoeg om een ‘slepende snede’ mee te kunnen snijden en de punt versmalt optimaal zodat je daarmee goed kleine radii kan snijden, bv voor haakjes achterop lepels en andere krappe bochtjes. Het heft van dit mes kan je zelf naar je eigen hand aanpassen.
Het kromme mes (lepelmes) is een Hans Karlsson lepelmes, dat met de hand wordt gesmeed in linkse- of rechtse uitvoering (als je begint met lepels te snijden kan je volstaan met een industrieel gemaakt mes, bv Mora 164).
Beide messen kunnen bij ons besteld worden en worden in de workshops gebruikt.

Dissel

Dissels worden gebruikt voor o.m. het uithollen van schalen. Daarna wordt de buitenvorm gemaakt met de bijl, waarna wordt afgewerkt.
Onze dissels komen van de smederij van Karlsson, die dit gereedschap met de hand smeedt. De prijs is daardoor relatief hoog- en de kwaliteit is ongeëvenaard goed. Goedkopere- of andere dissels zijn dat meestal niet.

Hondepoot- guts

“Hondepoten” zijn gutsen waarmee diepe objecten goed tot op de bodem kunnen worden bewerkt- deze zijn onmisbaar voor schalen en handig voor mokken. De onze komen van Hans Karlsson.

Tenslotte

Om af te werken kan je werkstuk het beste gedroogd zijn. Afwerken doen wij liefst met schraapstalen maar het kan ook met schuurpapier: Een schraapstaal maakt een superglad oppervlak, onvergelijkbaar met de krassen van schuurpapier. Glasscherven van verschillende vormen doen het ook vrij goed.

hout-van-bomen-gereedschap-bijl-en-messen
hout-van-bomen-gereedschap-dissel-hk
hout-van-bomen-gereedschap-hondepootguts-doglegs