Vers hout!
Als je met vers hout gaat werken blijkt ineens dat de ‘nadelen’ eigenlijk eigenschappen zijn- die je als maker kan gebruiken:
Krom hout voor een soeplepel, een zijtak is een haakje om je jas op te hangen of de steel van een lepeltje.
Waar gaat het om
Voor ons biedt het werken met vers hout niet alleen het plezier van iets bedenken en maken. Het is ook een verdieping in het omgaan met de natuur en met gebruiksspullen, met respect voor cultuur, traditie, natuur en voor elkaar. We delen dit graag met anderen.
We organiseren workshops, cursussen en clinics, 1:1 tot 8 max. personen Je kan ons boeken voor lezingen,
Vers hout- Hoezo?
Je zou het niet zeggen, maar ‘hout uit de houtwinkel’, met standaard houtsoorten- en -houtmaten is een uitvinding uit de laatste decennia.
Een generatie geleden was hout een grondstof die vers geoogst werd uit het bos. De voordelen daarvan zijn voor de meeste mensen al lang vergeten en de nadelen worden er meestal vanzelf bijverzonnen: ‘Dat krimpt toch?’ ‘Dat hout is toch krom’?
Vers hout!
Als je met vers hout gaat werken blijkt ineens dat de ‘nadelen’ eigenlijk eigenschappen zijn- die je als maker kan gebruiken: Krom hout voor een soeplepel, een zijtak is een haakje om je jas op te hangen of de steel van een lepeltje.
Vers hout is veel zachter en snijdt veel beter dan droog hout. Het krimpt, maar dat is niet erg als het drogen rustig gebeurt. Poten van een krukje kunnen loskrimpen, maar ook vastkrimpen.
De spullen die wij maken zijn altijd hanteerbaar van maat en maakbaar in vrij korte tijd: Lepels, mokken, schalen, krukjes, haakjes en andere handzame dingen om zelf te gebruiken of weg te geven.
Niets verspillen
Om te beginnen hakken we nooit zomaar wat om- Snoeihout is goed te gebruiken, en de meeste boomverzorgers en tuinonderhouders geven je graag een paar stukjes mee.
Ook als je zelf een stukje bos hebt zoals wij kijk je eerst of je het hout als boom wel wil missen.
Wat je over hebt kan brandhout worden (dat geldt ook voor houtsnippers: prima aanmaakmateriaal, of vulmiddel, compost..) of blijft in het bos en vult daar de humuslaag aan.
Gereedschap
Wat je met vers hout kan doen hangt af van het hout, het gereedschap en je eigen kennis, kunde en inzicht.
Wij gebruiken gereedschap dat niet zomaar overal te koop is: Kromme lepelmessen, hondepootgutsen, dissels en houtsnijbijlen.
We hebben veel kennis en ervaring metgereedschappenen hebben een netwerk met de beste makers.
We werken er zelf mee, en verkopen het aan anderen..
Wie is Jan Harm ter Brugge?
Ik ben ‘vershout- pionier’ met meer dan 30 jaar ervaring als maker- en docent in binnen- en buitenland.
Ik heb een achtergrond als productontwerper en docent, o.m. aan TU Delft (Industrieel ontwerpen) en de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten in den Haag. In een verder verleden ben ik opgeleid als docent tekenen/handvaardigheid: Ik heb dus alle papieren om mensen les te geven in het werken met scherp gereedschap, ik koppel praktijk met kennis, ervaring en soms theorie. Ik geef graag les.
Als kind van een jaar of tien, op vakantie in het bos van mijn opa, vroeg ik mij af: Kan je dingen maken van ‘echt’ hout.. Hout van echte bomen en niet uit de winkel. Kan je dingen maken met bijlen en messen als gereedschap? Ik wilde leren denken over ‘spullen maken’ als de oude boer waar we melk haalden- Iemand die in mijn kinderogen ‘alles kon’.
Begin ‘2000 kwam ik in contact met Wille Sundqvist in Zweden, waar ik een zomer studeerde. Zo kwam ik in contact met de Nordische cultuur van ‘Slöjd’, het ambacht van ‘zelf maken’ dat begint in het bos, dat werkt met oeroude eenvoudige gereedschappen, en dat streeft naar mooie dingen om zelf te maken met plezier, zelf te gebruiken of weg te geven: Een ervaring waardoor ik vond wat ik lang zocht en graag doorgeef.