Gereedschap: Enerzijds kan je er nooit genoeg van hebben, anderzijds is het niet noodzakelijk om met een enorme collectie te beginnen: Als je begint is weinig genoeg-
Hieronder staat een bescheiden collectie als voorbeeld voor iedereen die wil beginnen met lepelsnijden of (later) met schalen hakken. (Je vindt hier informatie over het gereedschap waarmee we werken. Gereedschappen zijn bij ons te koop in de <gereedschapswinkel> )
 
Gereedschap
Basis- gereedschapsset
Alles wat je nodig hebt om lepels te snijden: Mijn bijl is een handgesmeed exemplaar door Lars Enander, de vroegere chef van Gränsfors Bruks in Zweden. Goedkope bijlen kan je altijd proberen te verbeteren door slijpen: in 25º met vlakke vouw-
Het rechte mes is een Frost mes, niet duur, goede kwaliteit in gelamineerd staal (60rc) en het mes heeft een ideale vorm. Het heft maken we zelf.
Het kromme mes is ook van Frost.
Beide messen kunnen bij ons besteld worden en worden in de workshops gebruikt.
Haalmes
Haalmes en Spookschaaf zijn duidelijk familie van elkaar; met beide kan heel veel kracht gezet worden. De Spookschaaf heeft een micro- instelling en biedt veel betere precisie en controle.
Het beroemde type van Stanley is bijna uitgestorven, maar we hebben een alternatief gevonden dat we zelf afwerken, afstellen en slijpen.
(ook bij ons verkrijgbaar)
 
Beide worden gebruikt voor het afwerken van schalen maar kunnen ook bij lepels.
Dissel
Wij gebruiken dissels voor o.m. het uithollen van onze schalen. Daarna maken we de buitenvorm met de bijl, waarna wordt afgewerkt.
Onze dissels komen van de smeden Hans Karlsson en Svante Djärv, die dit gereedschap nog (of weer) met de hand smeden. De prijs is daardoor relatief hoog- maar de kwaliteit is uitstekend.. Er zijn ook mensen die een goedkope bijl kopen, de kop doorslijpen, een kwartslag draaien en weer oplassen, en daarna in vorm smeden, harden, ontlaten en slijpen.. Ik heb het zelf nooit geprobeerd.
Mes
Messen zijn er in veel soorten en maten: Ik vind ca. 8 cm lange Frost mes (zie boven) erg prettig en handig-
Het korte stevige mes rechts is een gelamineerd mes dat ik zelf heb gesmeed.
Hondepoot
“Hondepoten” zijn gutsen waarmee diepe objecten goed tot op de bodem kunnen worden afgewerkt- onmisbaar voor schalen.
De onze komen van Svante Djärv en  Hans Karlsson (foto).
 
 
tenslotte:
Afwerken doen wij met schraapstalen- Nooit met schuurpapier: Een schraapstaal maakt een superglad oppervlak, onvergelijkbaar met de krassen van schuurpapier.. Glasscherven van verschillende vormen doen het ook goed.